Biografi

Konstnären Wang Jianyue föddes i Shanghai och bosatte sig 1988 i Sverige för att undervisa i konst. Han forskar även inom olika konstteorier och skriver konstböcker, för att sedan förbereda sig individuells konstutställningar runt om i världen.

Kina utbildades Wang på konstakademin och konstgrafikskolan i Shanghai och har tilldelats flera studentstipendier för sin skicklighet som konstnär. Han har också haft en mängd olika konstutställningar i Shanghai då började han skapa sina första generationsmåleri, hans egna konststil.

I Sverige är Wang konstnär och konstlärare, har skapat många konsttavlor och skrevit många konstböcker och har även undervisat konst  på bl.a Kulturhuset i Stockholm, hos ABF samt oliks skolor runt om i Stockholm.

Wang har fortsatt att måla andra generationsmåleri (en kombination av österländskt och västerländskt måleri) och abstrakt kalligrafimåleri.

Wang intresserar sig för konstböcker, och har själv skrivit ett Svenskt-Kinesiskt konst lexikon och ”konst av Wang Jianyue” och “Den fjärde generationsmåleriet” . Kontakta konstnär om ni så väl vill publicera dessa böcker.

I många år har Wang forskat i sina egna konstmålningar och i mitten av 1990-talet, så skapade han ett nytt slags måleri —- den tredje generationsmåleri (kallas även för den globala syntes- måleriet). Två tavlor från den tredje generationsmåleriet ställdes ut 1996 och 1997 i Liljevalchs Vårsalong. De blev mycket framgångsrika och erkända.

Mellan år 2009-2012  skapade Wang ännu ett nytt slags måleri —-den fjärde generationsmåleriet och skrev klart böckerna “Den fjärde generationsmåleriet” och ”Konst av Wang jianyue” och “Svenskt-Kinesiskt konst lexikon” dessa böcker.

Wangs tanke är att fördjupa sig inom kultur och utbyta mellan Kina-Sveriges och låt Sveriges konstmåleri mot till världen. Så Wang planerar att förbereda sig individuells globala konstutställningar och vill publicera den “Svenskt-Kinesiskt konst lexikon” och ”konst av Wang Jianyue” och “Den fjärde generationsmåleriet” dessa böcker.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s